Friday, December 27

Shanghai Science & Technology Museum Market

                                      The market and the metro station is located underground


Vaikka olen käynyt Shanghai Science and Technology Museum:in metro aseman markkinoilla jo lähemmäs kymmenen kertaa, en ole kirjoittanut markkinoista blogissa paljon mitään, eli tässä nyt vähän tietoa markkinoista: Voisi sanoa, että metro sijaitsee kellarissa ja markkinat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa lippuautomaatien luona. Markkinat ovat jaettu kahteen osaan, sillä lippuautomaatit ja metrosisäänkäynti on keskellä markkinoita. Eli jos haluaa mennä toiselle puolelle pitää kiertää metro sisäänkäynnit. Molemmat puolet muistuttavat toisiaan, sillä liikkeitä löytyy yllin kyllin pitkiä käytäviä pitkin kävellessä. Markkinat ovat melko sokkelomaisia, ja ei ole helppo löytää takaisin samaan kauppaan, jossa aikaisemmin on käynyt jos ei muista tarkalleen mitä tuotteita kaupassa oli ja miltä myyjä näytti. Usein myös kävelen monesti saman kaupan ohi kun ei muista missä ei ole vielä ollut.

Markkinoilla on kymmeniä kauppoja jotka myyvät kenkiä, matkalaukkuja, t-paitoja, leluja, matkamuistoja, huiveja, takkeja, kännykkäsuojia ja muuta elektroniikkaa. On myös kauppoja jotka myyvät vähän uniikimpia tavaroita kuten vaateliikkeet, hiuskoristekauppa ja armeija-kauppa. Markkinoilla on myös koru- ja räätäli"osasto", eli siellä saa mittatilaustöitä hoidettua. Suurin osa liikkeistä myy ”merkki” laukkuja. Monet laukuista löytyy joka ikisestä laukkuliikkeestä, joten on helppo mennä seuraavaan liikkeeseen, jos en saa laukkua haluamaani hintaan. Koska olen markkinoilla käynyt niin useaan otteeseen, olen huomannut miten mallit ja merkit vaihtuvat liikkeissä nopeaan tahtiin.

Usein liikkeiden ulkopuolella istuva myyjät yrittävät saada ohikulkijat sisään liikkeeseensä. Myyjät ovat usein mukavia ja puhuvat ja ymmärtävät melko hyvin englantia. Koska samoja tuotteita on tarjolla joka toisessa liikkeessä, tinkiminen kuuluu asiaan. Normaalia on, että mennään liikkeestä pois ostamatta mitään, vaikka olisikin kiinnostunut tuotteesta, sillä melkein joka kerta myyjä juoksee perässä huudellen alhaisinta hintaansa, ja sitten hinta-neuvottelut taas jatkuvat. Joskus ei edes jaksa jäädä tinkimään, koska se vie melko paljon aikaa. Olen myös huomannut, että pitää tulla oikeaan aikaan, jos haluaa tuotteet halvalla. Kun menee päivänä jolloin on ollut vähän asiakkaita, myyjät ovat todella epätoivoisia ja ottavat vastaan minkä tahansa summan. Mutta mennessäni ruuhkaisena päivänä en saanut ostettua mitään, sillä kukaan ei halunnut myydä esim. laukkuja haluamallani hinnalla, vaikka sillä hinnalla olisinkin ostanut samoja laukkuja aikaisemmin.   


                                 ☆★☆★☆★☆★☆★

I have been to the Science and Technology metro station market lots of times without writing about it too much. The market is located under ground, one floor over the metro. Metro ticket machines are at the same floor as the market. And since the market is divided into two sections, you have to walk around the metro entrance when you want to go to the other side. Both sides have almost the same shops, so it is hard to remember where a shop is located. All the shops are specialist in selling one kind of product and most of the shops sell bags, shoes, luggage's, t-shirts & hoodies, souvenirs, scarfs, jackets and electronics.

The market has also a tailor and jeweler section, where you can get handmade products. But most of the shops do sell "designer" bags. Most of the brands and styles can be found in every single shop, which makes it easy to bargain. Since I know that I can find the same bag anywhere nowadays I start my price negotiation so low that I can find out for what price the seller has bought the bag from the factories for. Walking out from the shop is the easiest way to get the product for the price I want it for, since most times the seller will come after and accept the price you offered. Also coming on the right day and time to the market is important. Some days you can see straight away that they have had a good day and you will not get the price as low as you would like to.