Sunday, May 4

Jumalanpalvelus kuin rock-konsertti


Suomalainen, kuten moni muukin ulkomaalinen täällä koulussa, käy lauantaisin kirkossa jumalanpalveluksessa, joten päätin mennä tänä lauantaina hänen mukaan, nähdäkseen miten se eroaa Suomalaisesta. Suomessa en käy kirkossa melkein koskaan, ja en muutenkaan ole kovin uskovainen samaan tapaan kun ei moni muukaan ole. Lähdimme neljän jälkeen ja meidän oli tarkoitus olla kirkossa viideltä auttaakseen pistää ylös taulu-näyttely. Ehdimme siis mennä Starbucksin kautta, josta ostin mustikka-muffinsin ja karamelli-kinuskijuomaa. Saapuessamme kirkkoon, joka sijaitsee sairaalani vieressä, viideltä, suomalainen oli tullut paikalle kaksi tuntia sovitusta ajasta myöhässä. Ei se paljon lopuksi haitannut ja seurasin miten he ripustivat seurakunnan maalaamia tauluja esille. Moni tuli tervehtimään ja kysymään mistä olen ja olenko uusi-jäsen. Tietenkin ensimmäinen, jolle nimeni sanoin kuuli sen väärin, ja enkä jaksanut korjata, joten loput kymmenen ihmistä, jotka saivat häneltä nimeni kuulla, huusivat kovaan ääneen aina väärän nimen. Mutta ei se mitään. Uskonnonpalvelukseen tuli paljon lapsia ja nuoria. Suurin osa oli vaaleita länsimaalaisia, mutta jälkeenpäin selvisi että heistä taas suurin osa oli eteläafrikkalaisia. Oli myös afrikkalaisia sekä aasialaisia paikalla.

Mennessämme jumalanpalvelukseen kello kuudelta sali oli aivan täynnä. Etuosassa olevalla lavalla oli bändi soittamassa melko rock-maista musiikkia. Kaikki laulut olivat tietenkin Jeesusta tai Jumalaa ylistäviä, mutta kappaleet kuulostivat hyvältä ja olivat mukaan tempaisevia. Kaikki seisoivat ja moni tanssi musiikin tahtiin tai pitivät käsiään ilmassa. Tunnelma oli kuin elokuvista nähdyt mustienamerikkalaisten gospel-jumalanpalvelukset, sillä tämäkin oli enemmän amerikkalainen kuin eurooppalainen jumalanpalvelus. Kahdella isolla screenillä näkyivät kappaleiden sanat, että kaikki voisivat laulaa mukana. Musiikin loputtua pastori tuli puhumaan. Hänellä siis ei ollut mitään perinteistä papin-asua ja vaikutti enemmän stand-up koomikolta kun pastorilta. Hän kysy alkuun, onko ensikertalaisia paikalla, mutta en halunnut koko seurakunnan katseita päälleni, joten pysyttelin hiljaa. pastori jatkoi sanomalla, että uudet jäsenet saavat ilmaiseksi rannekkeen, joka on miehille todella miehekäs ja naiset saavat ihan samanlaisen naisellisen rannekkeen.. Olisin myös voinut saada pyhän kahvikupin, johon naiset voivat pistää niin paljon sokeria kuin vain halavat lihomatta, sillä mukissa luki, että tee niin kuin Jeesuskin teki.. Pastori jopa luki raamatun suoraan kännykästään.

Pastorin jälkeen lavalle tuli nainen, joka kertoi, miten Jumala on luonnut kaikki taitelijoiksi ja ne. Hän käytti sekä lainauksia raamatusta, tieteellisiä tutkimuksia ja muulla tavalla piti melko kiinnostavan puheen. Tämän uskonnonpalveluksen teemana oli taiteellisuus ja lavalla oli kolme tai neljä taiteilijaa, jotka maalasivat jumalanpalveluksen aikana tauluja. Tämän jälkeen bändi palasi lavalle, ja selvisi, että päälaulaja oli Australialainen aboriginaali, vaikka olikin ihan valkoinen. Hänkin puhui hauskaan tapaan selittäen miten musta aboriginaali voi saada vaalean kanssa vaalean tai mustan lapsen. Tätä en aikaisemmin ollut kuullut missään. Bändi oli todella hyvä ja laulaja soitti myös didgeridoo –soitinta, josta tulee melko jännä ääni. Jumalanpalvelus kesti puolitoista tuntia ja oli todella kiinnostava. Voisin jopa käydä siellä uudestaan ja nyt ymmärrän miksi amerikkalaiset ovat niin uskonnollisia ja käyvät usein kirkossa, kun siitä on tehty näin viihdyttävä, verrattuna eurooppalaiseen, jossa lauletaan virsiä ja kuunnellaan pappia, joka lukee raamattua rauhalliseen tahtiin. Suomessa jumalanpalvelus on enemmän itseään varten rauhoittava ja hiljainen hetki kun vertaa Shanghaissa nähtyyni, jossa ollaan iloisia ja vietetään tämä aika yhdessä muiden seurakuntalaisten kanssa.

                                                                                       ☆★☆★☆★☆★☆★


English version will be added later :)