Saturday, May 31

Business luennoilla

Amerikkalaisryhmän ollessa vieraana koulussamme heillä oli luvassa neljä luentoa. Päätin mennä mukaan jokaiseen, jotka pidettiin kolmen päivän aikana. Ensimmäisen luennon piti Kiinalainen mies, joka kertoi Kiinan ekonomiasta. Tämä oli minusta kaikista tylsin, mutta samalla opetti paljon. Mies hikoili alussa todella paljon ja luulin hänen olleen todella hermostunut, mutta selvisi, että koko luokka, paitsi minä, hikoilivat, sillä luokassa oli kuulemma kuuma. Loput ajasta minä taas olin jäässä, kun ilmasto oli päällä. Luennon pitäjä oli noin kolmekymppinen mies, joka oli opiskellut Koreassa, ja näytti meille tutkintonsa siitä, miksi hänen mielestä Kiinan ekonomia toimii ym. Hän myös näytti kaksi kymmenen minuutin videota siitä millainen Kiina ja Shanghai on, jotka olivat yllättävän hyviä, ja lopuksi kävin jopa pyytämässä jos hän videot minulle antaisi. Luento teki paremmaksi se, että meille oli tarjolla välipaloja. Itse sai pöydästä sipsiä, karkkia, hedelmiä ja juomia käydä hakemassa, jotain mitä ei normaaleilla tunneilla koskaan tapahdu.

Seuraavan päivänä minulla oli kaksi luentoa, joista aamupäivä luennon piti noin seitsemänkymmentävuotias Kiinalainen professori, joka vertasi Kiinan kulttuuria ja management tyylejä. Eli hän meni läpi Konfusiuksen, Taoismin ja kolmannen opin, jonka nimeä en muista, ja vertasi niiden oppeja nykyajan tapoihin hallinnoida eri yrityksiä, ja mitkä opit sopivat mihinkin yritykseen. Hänen Power Pointit olivat aivan kauheat, sillä niissä oli paljon pieniä animaatioita, tai koristeita jotka liikkuivat ja vaihtoivat väriä ym., eli ne häiritsivät aika paljon. Muuten mies oli todella hyvä, ja esitys oli mielenkiintoinen, sillä en ole koskaan ajatellut, että näitä oppeja, joita Kiinalaiset seuraavat ovat käytössä jokaisessa yrityksessä.

Iltapäivällä Bank of America eli Merrill Lynch:in edustajia Shanghain toimistosta tulivat esittelemään mitä he Kiinassa tekevät. Ensiksi puhui kolme- tai näljäkymppinen mies, joka oli varmasti matemaatikko, sillä hän oli opintonsa Amerikassa tehnyt. Hän puhui todella nopeaan tahtiin, sillä hänen mielestä kaikki mitä hän sanoi, oli niin helposti ymmärrettävää, vaikka suurin osa meni ihan ohi. Myöhässä ollut CEO:n saapuessa paikalle olin aivan varma, että häntä tämä tapahtuminen ei voisi kiinnostaa vähempää ja, että hän varmasti seuraavaksi istuu alas kaivaakseen nenäänsä. Mies olikin karismaattinen, ja puhui todella selvästi yrityksen toimienkuvasta. Hän oli jopa niin hyvä, että harkitsen, mikäli heille hakisin harjoittelijaksi.

Tähän saakka luennot olivat menneet hyvästä parempaan suuntaan, ja viimeinen luento, nyt lauantaina, ei ollut pettymys. Kolme miestä, jotka kuuluvat Rotary International kerhoon, tulivat kertomaan mitä he Shanghaissa tekevät, ja vastasivat kysymyksiimme. Tämä oli todella kiinnostava tapahtuma, missä he vastasivat kysymyksiin, josta minä olin kiinnostunut, eli esim. miten Shanghaissa työelämässä tulee pärjää ja kaikkea siihen liittyvää. Yksi miehistä tuli tauolla juttelemaan kanssani, ja hän antoi paljon hyödyllisiä vinkkejä. Luennon jälkeen juttelin vielä kahden muun kanssa, ja hekin olivat todella mukavia, ja vastasviat parhaansa mukaan. Toisin sanoen en kehtaa kahdenkymmenen hengen edessä kysellä mitään turhia, vaan kahden keskeinen juttelu sujuu paljon paremmin. Lopuksi vielä yksi oppilas Amerikkalaisryhmästä tuli kiittämään minua ja antoi minulle hyvästi lahjan, mikä oli todella mukavaa. Tänään ryhmä lähti kotiin, ja vähän harmittaa, sillä ihmiset olivat mukavia, ja tykkäsin mennä heidän kanssaan luennoille ja katsomaan nähtävyyksiä.

                                                                                       ☆★☆★☆★☆★☆★


English version will be added later ! :)