Tuesday, May 5

Ilta BBQ

Great selection of meat, but I stick with those that I recognize 
The people standing there are preparing the BBQ on a long grill that is setup in the evening 
Not the most appetizing based on the look, but tastes great when you haven't had BBQ in a while 

Opiskeluaikana Shanghaissa, minulla oli lähistöllä ruoka-katu, josta päivittäin kävin lounaan ja/tai iltaruokaa hakemassa. BBQtä ja uppopaistettua lihaa ja vihanneksia tuli silloin syötyä aika paljon, mutta vuoden vaihteessa tullessani takaisin Shanghaihin, en ole kertaakaan syönyt BBQtä, kunnes ensimmäistä kertaa noin viikko sitten. BBQ on todella suosittua ilta-ruokaa Kiinassa. Illan hämärtyessä kävelykadulle ilmestyy pöytiä ja tuoleja ja grilli pistetään pystyyn. Itse voi suuresta valikoimasta poimia itselleen mieluisia tikkuja. Ne grillataan hetkessä ja maustetaan melko tulisiksi. Itse olen ajatellut, että mikäli ne eivät olisi maustettuja, ne eivät varmastikaan maistuisi millekään. Annoksen saa nopeasti ja se ei paljoa maksa. Itse taisin valita seitsemän tikkua, jossa oli lihaa, viisi tikkua, jossa oli sieniä, yhden leipätikun, yhden kukkakaalitikun ja yhden maissitikun. Tämä setti maksoi vähän yli kolme euroa.

                                                                                                                                                                


During my exchange year in Shanghai, I had a street filled with food stands nearby my school. I used to go there and have some lunch or an evening meal. I mostly went for the deep fried or barbequed meats and veggies. Now when I came back to Shanghai in the beginning of the year, I haven’t had BBQ in five months until I went out to have it some days ago. BBQ is a popular evening snack and stands are put up when it is getting darker outside. BBQ places set up tables and chairs on the pavement and prepare the sticks on a large grill on wheels. The sticks are usually pretty spicy, but I think it is okey, since they probably wouldn’t taste like anything without the spices. Last time I went there I had some mushrooms, meats, cauliflower and bread. I also took a corn that was too spicy for me to even finish. Some fifteen sticks cost a bit above 20rmb.