Saturday, August 29

Mekko kaaos

This was the picture of the dress that I wanted 

Kuten monena viikonloppuna on tullut kirjoitettua, päätin teettää mekon räätälimarkkinoilla. Ensimmäistä kertaa asiat eivät menneet niin kuin oli sovittu. Olin löytänyt netistä kivan kuvan ja näytin sen yhdelle räätälimarkkinoiden myyjälle. Hän sanoi, että ei ihan samaa voi saada, mutta samantapaisen kyllä. Yläosa piti tehdä pitsistä, ja kuulemma Suzhou kaupungissa saisi ostettua hienoa pitsiä. Myyjä sanoi, että hänen kaverinsa voi sieltä käydä ostamassa ja hän lähettää minulle kuvia eri vaihtoehdoista. Maksoin 60 euroa etukäteen, ja loput, noin. 40 euroa, maksetaan kun mekko on valmis.

Kuvista ei kuulunut mitään, vaikka kyselin niiden perään. Viikko tilauksen jälkeen kävimme markkinoilla uudestaan hakeaksemme CCn puvun, ja ajattelimme, että minullakin olisi mekko valmiina ensimmäistä kokeilua varten. Eipä ollutkaan mekkoa kokeiltavana, vaikka myyjä oli sanonut, että mekkon alaosa valmistuisi nopeasti.

No seuraavalla kerralla kuulemma mekon alaosa olisi valmis. Kävimme seuraavalla reissulla myös toisella räätälimarkkinoilla noutamassa CCn siskon ja hänen poikaystävänsä hääasut. Saapuessamme kokeilemaan mekkoa, nainen ei ollutkaan paikalla, vaikka kello olikin jo lähemmäs 10. Soittelimme hänen perään ja hän kuulemaa avaa shopin vasta yhdeltätoista. No onneksi hän kiiruhti paikalle, ja sain kokeilla alaosan. Hame ei sinänsä ollut mikään erikoinen, ja hameen alaosasta puuttui tilaamani pitsi osat. No kuulemma sen hän pystyi lisäämään seuraavalle kerralle. Mekon tärkein osa, eli pitsitoppista ei vieläkään kuulunut mitään. Vasta sen jälkeen kun sanoimme, että tehkää työnne vähän nopeammin, aloin saamaan kuvia eri pitsivaihtoehdoista. Mikään kuvista ei ollut läheskään samanlainen kun mitä olin halunnut alun perin.

No jälleen kerran räätälimarkkinoille katsomaan mitä he olivat saaneet aikaisekseen. Nyt toppi oli tehty, mutta se ei ollut lähelläkään sitä mitä olin tilannut. Se ei ollut pitsistä tehty, vaan jostain halvasta, läpikuultavasta kankaasta. Pitsiä oli ainoastaan lisätty helmaan. Lisäksi olin halunnut paljon helmikirjailua, mutta sitä he eivät olleet tehneet ollenkaan. Kaiken lisäksi toppi oli liian pieni, eli en olisi sitä voinut käyttää. Meillä oli vain noin pari viikkoa jäljellä ennen kun tarvitsisin mekon, ja sen tekemiseen oli jo tarvittu kuukausi, joten emme enää jaksaneet odottaa kaikkia korjauksia. Vaadimme rahamme takaisin, ja ihme kyllä saimme ne takaisin. Nainen yritti totta kai sanoa, että heillä on ollut kuluja tehdessään mekkoa, ja että voisin saada hameosan halvemmalla. Sanoin etten hameella tee mitään ilman toppia, joten onneksi en sitä hetken väittelyn jälkeen tarvinnut ostaa. Usein räätälit eivät anna takasin maksua, mutta luulen, että kiinaksi väittely toimii paremmin. Lisäksi väittely shopin edessä häätää kaikki asiakkaat pois ja antaa paikalle huonon maineen, joten luulen, että hän halusi maksamalla päästä meistä nopeasti eroon.

                                                                                                                                                           

As I have written in many of my weekend posts during the previous month, I had ordered a dress to be tailor made. I found a picture on the internet and showed it to one tailor shop that told me that they could do it. The dress is two pieces and the top is made out of lace and pearls or other applications. The woman told me the lace part could be bought in the city of Suzhou, since Shanghai apparently didn’t this type of lace. I was supposed to get some pictures of different lace later in the week. I paid 400rmb upfront.

I didn’t receive the lace pictures even after I asked for them. During the next weekend we picked up CCs suit from the market and at the same time we visited my dress tailor. They hadn’t even made the skirt part, which was said to be the simple one. So we had to come back the following weekend again. This time she wasn’t at the market when we came before ten and after calling her she showed up some 20 minutes later with the first part of the dress.  I tried it on and some alterations needed to be done, but the top was still not done.


After we let them know that they need to start working faster, we got some pictures of lace that didn’t match the picture at all. The fourth weekend in a row we showed up in the tailor market and the top was done, but it didn’t look like it was supposed to. The fabric was not lace and there were no pearl applications. The top was also too small and we didn’t have more time to wait for them to fix all their problems, so we demanded my money back. Good that CC could argue with her in Chinese, because tailor shops don’t usually give the money back as they already have some expenses. She tried to offer the skirt part for a lower price, but I didn’t have any use for it without the top. Luckily I got my money back, but we wasted so much time on making this dress.