Saturday, January 23

Kulttuurin välinpitämättömyys

Somethings are just better getting used to in China, like the fact that they hang their laundry in the street..

Mielestäni kulttuurien kunnioittaminen on tärkeätä, etenkin Kiinassa, sillä kulttuuri ja tavat eroavat suuresti Euroopasta. Siitä huolimatta, huomasin, kuinka Kiinalaisetkaan eivät omia tapojaan ymmärrä. Olimme ravintolassa syömässä, ja ollessamme siellä juuri lounas aikaan, paikka oli melko täynnä. Itse osasin ymmärtää, ettei ruoka tule kovin nopeasti ruuhka-aikaan, mutta kiinalaiset sanoivat monesti tarjoilijalle että tuokaa ne ruoat nopeammin. Loppuhuipennus oli, kun he suuttuivat, ettei riisiä tuotu pöytään heti alussa. Sanoin jo, että haloo, ottakaa mikä tahansa kiinan matkailukirja tai kulttuurikirja, ja siellä sanotaan, että riisi tuodaan ravintoloissa aina viimeisenä, mikäli sitä ei pyydetä erikseen. Tätä he eivät uskoneet, vaikka olen sen monesti itsekin nähnyt sen näin toimivan.

Länsimaalaisten puolesta ei paremmin mene. Esim. ollessani melko täydessä metrossa, Venäläinen suuttui edessä olevalle kiinalaiselle, sillä hän seisoi liian lähellä. Voi että.. Vähän vaikea antaa tilaa. Saksalaisen kohdalla taas hän ei ymmärtänyt liikennekulttuuria ollenkaan, ja luuli sen toimivan ihan samaan tapaan kun saksassakin, eli että jalankulkijalla on etuoikeus. Hän taisi viidesti melkein jäädä auton alle tällä mentaliteetilla, sillä kiinassa autot eivät salli jalankulkijoita kävelemään ensin. Minulla ei ole tietoakaan miten hän vuoden ajan pystyi täällä pyöräilemään, jos kävellenkin oli jo näinkin vaarallista. Itse en voi sanoa kunnioittavani kaikkia tapoja tässä maassa, mutta monet täällä uskovat olevansa oikeutettuja olemaan niin kuin länsimaissa, ja eihän se kiinassa, jossa on miljoona ihmistä oikein toimi.. 

--------------------------

During my time in Shanghai I have noticed how few people actually respect the culture differences as they move to the country. Tourists probably know a lot more and are more tolerant than people staying for a longer time. Of course it is hard to do as the locals, but sometimes it is quite frustrating when people do as they would do back in their home country. For example a Russian girl got mad at people standing too close by in the subway, which I think is quite normal considering it is rush hour… Another example was when a German girl thought traffic rules follow the same rules as in Europe, in other words that pedestrians would be number one. Therefore, when the light turned green she would walk no whether if she was nearly being hit by a car, as in China cars drive first.


Why this topic came to my mind is because when I went out to have lunch with CC, his sister and the sister’s husband, they got frustrated when rice was not served in the beginning. After lunch I had to say that in every guide book I have read, it is said that rice is served last, if the customer doesn’t require it to be brought earlier. They thought the service was poor, but in fact, this is just the common custom in China, and I was surprised they had never heard about it.