Sunday, September 13

Zotter suklaatehdas


The first part of the tour was tasting chocolate beans from different parts of the world
Some pictures on the wall helping explaining how chocolate is made
This is what the hallway looked like where the tour was held
The fondue was made out of spoons
Chocolate tasting point
You could make your own chocolate in any way you wanted 
CC decorating his own chocolate which is half dark chocolate and half strawberry choclate
Some fruit and nuts to use for decoration of DIY chocloate
The bulbs were delicious!
Some of the best chocolate I have ever tasted
Chocolate fondues with pictures of what kind of DIY chocolate you can make 
Just pure tasting heaven for a chocoholic like me
The chocolate had always a picture displaying which one it is in case you would like to buy it in the shop
So many different flavors were available  
Behind the tasting bowls, you could follow what they were doing in the kitchen
Chocolate pieces in bowls to be tasted
Chocolate bars to be cut up
Chocolate snacks in rotating bowls
Chocolate liquid
The drinking area
We could prepare our own chocolate drink
Chocolate flying trough the sky on a zip line
Chocolate moving around the open kitchen
Chocolate for sale, but really expensive

Olin jo lataamassa yli 30 kuvaa, mutta vähän pitää edes itseään rajoittaa. Eli sunnuntaina CCllä oli taas syntymäpäivät, vaikka viime syntymäpäivistä kului noin pari viikkoa, taas niitä tuli vietettyä. Kiinassa ei vietetä virallisia syntymäpäiviä, vaan syntymäpäivä on joka vuosi eri päivänä kuukalenterin mukaan. Tämän systeemin mukaan CC olisi vuoden vanhempi, kuin mitä hän oikeasti länsimaalaisen laskelman mukaan olisi. No jaa, päästäänpä asiaan. Kävimme siis CCn synttäreiden kunniaksi Zotter suklaatehtaalla. Se oli CClle yllätys ja suklaatehtaan kierroksen lisäksi hän sai itse valmistaa oman suklaansa.

Tulimme juuri sopivasti paikalle, sillä kierros alkoi viisi minuuttia tulomme jälkeen. Yksi henkilö maksoi alle 30 euroa, mutta rahan arvoinen suklaa kokemus se kylää olikin! Kierroksen alussa menimme auditorioon katsomaan intro videota Zotterista ja suklaan alkuperästä. Meidän lisäksi ryhmässä oli vain neljä muuta henkilöä. Videossa puhuttiin saksaa, ja nopealla englannin kielen tekstityksellä CC ei ymmärtänyt mitään. No enpäs minäkään paljon muista koko videosta, sillä olin jo valmis maistelemaan! Olin siis etukäteen lukenut, että paikan päällä saa syödä niin paljon kun vain jaksaa kaiken maailman suklaita, että alkaa jopa oksettaa! Challange accepted!

Kierroksen veti kiinalainen ja saksalainen, ja kumpikin puhuivat englantia. CC siis oli ainut ryhmässä, joka oli kiinalainen. Otimme omat maistiaislusikat, jotka saimme kierroksen jälkeen itse pitää. Kierroksen alussa maistelimme kolmea eri kaakaopapua, jotka olivat todella kitkeriä, mutta eri maista tuodut pavut maistuvat erilaisilta. Papujen jälkeen maistoimme suklaamassaa, joka ei siis ollut sekoitettu maidolla tai sokerilla. Samalla kiinalainen opas kertoi vähän faktaa miten suklaata valmistetaan jne. Maistomme myös jossain kohtaa suklaa nibsejä.

Saavuimme käytävän päähän, josta löytyi suklaalähteitä, ja vetämällä hanasta suklaata valui lusikalle. Tässä kohtaa taisi olla viittä eri suklaata maistettavana. Siirryimme huoneeseen, jossa oli mm. mansikka, vadelma, passion hedelmä ja muita marja suklaita. Tämä oli yksi parhaimmista makukokemuksista, sillä maku oli erittäin raikas! Jatkoimme huoneeseen, jossa pystyi haistella eri aineksia, kuten kanelia, pippuria jne.

Ohjatun kierroksen viimeinen etappi oli DIY huone. Siellä maistelimme yli kymmentä eri suklaa fondueta ja paljon pähkinöitä, marjoja ja suklaapaloja oli tarjolla. Olisin syönyt itseni kylläiseksi täällä, mikäli opas ei olisi sanonut, että edessä on vielä 70% maistettavaa. CC valitsi kaksi eri suklaata, 60% tummaa suklaata ja mansikkasuklaata, jotka pistettiin vuohi muottiin. CC sai sitten puu tikulla sekoitella suklaita ja tehdä kuvioita. Tämän jälkeen siirryttiin koristeluun ja siihen sai käyttää aivan kaikkia aineksia, eli mahdollisuudet ovat aivan mielettömät.

Valmis suklaa jätettiin asettumaan, ja siirryimme kierroksen toiseen osaan, jossa sai ihan itsekseen maistella rauhassa. Edessä oli ainakin sata eri suklaamaistiaista kipoissa, leikattavana ja juotavana. Juoma puolelta maistoin vain viittä eri makua, vaikka niitä olisi ollut viisitoista. Saimme valita yhden ja tehdä oman kuuman kaakaojuoman. Tämän jälkeen vähän suklaasnackejä päälle ja vähän pahan makuista likööri ja alkoholi suklaata, ja sitten kierros olikin jo ohi! Parisen tuntia meillä kesti, ja jo juomapuolella CC oli kuolla suklaa-koomaan. Itse selvisin hyvin, veikkaanpa, että kokonaisen Fazerin vetäminen yhdessä istunnossa on auttanut minua jaksamaan tällaiset koetulemukset. Kierroksen jälkeen olisi vielä voinut ostaa suklaata mukaan kotiin, mutta ne olivat todella kalliita, joten olen iloinen, että CC sentään sai oman suklaansa mukaansa kotiin. Todella kiva päivä ja muutenkin mielenkiintoinen ja maukas kokemus!

                                                                                                                                                                         

On Sunday we celebrated CCs birthday, yes, I know the second time in just two weeks, since in China they actually do not celebrate the official one, but in fact, the birthday changes every year depending on the moon calendar. So back to the point… I had found a chocolate factory tour in Shanghai, and I decided to go there with CC on his birthday. He had no idea where we were going, as the factory is in one of the outlets cities we have visited many times.

The Zotter chocolate factory is of Austrian origin, but they have one other location, and that is Shanghai. The tour costs 180rmb per person, but the amount of chocolate you can eat makes up for the price. Luckily, we arrived just some five minutes before the English guided tour began, so together with four other Western guys we went on the tour. We were first shown a video introducing Zotter. The video was mostly in German with English subtitles, so CC was as confused as one not speaking English might be in this situation. After this an introduction to cacao farming in Nicaragua was shown. I didn’t pay too much attention as I was just waiting for the tasting of chocolate to begin!

After the video, two guys, one German and one Chinese showed us around. The tour started by all of us taking one tasting spoon that we could take home after the tour ended. We started by tasting some very bitter cacao beans. They had different tastes depending on from what part of the world they were. After this we got to the cacao butter and cacao nibs part. During the whole time the guides explained how chocolate is made. In the end of the first corridor we came to a space with maybe six different chocolate fondues to taste.

After this we tasted some berry chocolate, including the best raspberry chocolate I have ever tasted. We went through a corridor were we could smell different ingredients used in making flavored chocolate such as cinnamon, pepper, etc. This preceded the DIY room. I was the only one in the group that had paid for making your own chocolate. I let CC design his own one as his birthday present. First we were able to taste some ten different varieties of chocolate fondues. After this CC could decide what chocolate to use, so he took 60% dark chocolate and strawberry chocolate. He chose a goat as his form and the chocolate was added to the form for him. He could use a stick to make different patterns in the chocolate by mixing the colors and after this he could decorate it with nuts, berries, other chocolate etc. There were so many options I was waiting and tasting all the snacks they had. I would have eaten more if the guide wouldn’t have said that 70% of the tasting is still ahead of us!


After he had finished his chocolate we went to the second part of the tour, were we could walk freely and take our time. On the second floor there were closer to 100 different chocolates to taste. Some were put into small bowls, as others needed to be cut with a machine. As we entered the chocolate drinking area CC was getting into a chocolate coma, and didn’t want to try anything more. I tasted maybe five of their fifteen different hot chocolate flavors. We were even given the chance to make your own cup of chocolate which was nice. There were still two tasting areas with some chocolate snacks and some alcohol filled chocolate. It took us some two hours to go through the tasting and it was awesome. Unfortunately, the chocolate they have on sale is quite expensive, so we went home only with CCs very unique piece of chocolate.