|
The first part of the tour was tasting chocolate beans from different parts of the world |
|
Some pictures on the wall helping explaining how chocolate is made |
|
This is what the hallway looked like where the tour was held |
|
The fondue was made out of spoons |
|
Chocolate tasting point |
|
You could make your own chocolate in any way you wanted |
|
CC decorating his own chocolate which is half dark chocolate and half strawberry choclate |
|
Some fruit and nuts to use for decoration of DIY chocloate |
|
The bulbs were delicious! |
|
Some of the best chocolate I have ever tasted |
|
Chocolate fondues with pictures of what kind of DIY chocolate you can make |
|
Just pure tasting heaven for a chocoholic like me |
|
The chocolate had always a picture displaying which one it is in case you would like to buy it in the shop |
|
So many different flavors were available |
|
Behind the tasting bowls, you could follow what they were doing in the kitchen |
|
Chocolate pieces in bowls to be tasted |
|
Chocolate bars to be cut up |
|
Chocolate snacks in rotating bowls |
|
Chocolate liquid |
|
The drinking area |
|
We could prepare our own chocolate drink |
|
Chocolate flying trough the sky on a zip line |
|
Chocolate moving around the open kitchen |
|
Chocolate for sale, but really expensive |
Olin jo lataamassa yli 30
kuvaa, mutta vähän pitää edes itseään rajoittaa. Eli sunnuntaina CCllä oli taas
syntymäpäivät, vaikka viime syntymäpäivistä kului noin pari viikkoa, taas niitä
tuli vietettyä. Kiinassa ei vietetä virallisia syntymäpäiviä, vaan syntymäpäivä
on joka vuosi eri päivänä kuukalenterin mukaan. Tämän systeemin mukaan CC olisi
vuoden vanhempi, kuin mitä hän oikeasti länsimaalaisen laskelman mukaan olisi.
No jaa, päästäänpä asiaan. Kävimme siis CCn synttäreiden kunniaksi Zotter
suklaatehtaalla. Se oli CClle yllätys ja suklaatehtaan kierroksen lisäksi hän
sai itse valmistaa oman suklaansa.
Tulimme juuri sopivasti
paikalle, sillä kierros alkoi viisi minuuttia tulomme jälkeen. Yksi henkilö
maksoi alle 30 euroa, mutta rahan arvoinen suklaa kokemus se kylää olikin!
Kierroksen alussa menimme auditorioon katsomaan intro videota Zotterista ja
suklaan alkuperästä. Meidän lisäksi ryhmässä oli vain neljä muuta henkilöä.
Videossa puhuttiin saksaa, ja nopealla englannin kielen tekstityksellä CC ei
ymmärtänyt mitään. No enpäs minäkään paljon muista koko videosta, sillä olin jo
valmis maistelemaan! Olin siis etukäteen lukenut, että paikan päällä saa syödä
niin paljon kun vain jaksaa kaiken maailman suklaita, että alkaa jopa oksettaa!
Challange accepted!
Kierroksen veti kiinalainen ja saksalainen,
ja kumpikin puhuivat englantia. CC siis oli ainut ryhmässä, joka oli
kiinalainen. Otimme omat maistiaislusikat, jotka saimme kierroksen jälkeen itse
pitää. Kierroksen alussa maistelimme kolmea eri kaakaopapua, jotka olivat
todella kitkeriä, mutta eri maista tuodut pavut maistuvat erilaisilta. Papujen
jälkeen maistoimme suklaamassaa, joka ei siis ollut sekoitettu maidolla tai
sokerilla. Samalla kiinalainen opas kertoi vähän faktaa miten suklaata
valmistetaan jne. Maistomme myös jossain kohtaa suklaa nibsejä.
Saavuimme käytävän päähän, josta löytyi
suklaalähteitä, ja vetämällä hanasta suklaata valui lusikalle. Tässä kohtaa
taisi olla viittä eri suklaata maistettavana. Siirryimme huoneeseen, jossa oli
mm. mansikka, vadelma, passion hedelmä ja muita marja suklaita. Tämä oli yksi
parhaimmista makukokemuksista, sillä maku oli erittäin raikas! Jatkoimme
huoneeseen, jossa pystyi haistella eri aineksia, kuten kanelia, pippuria jne.
Ohjatun kierroksen viimeinen etappi oli DIY
huone. Siellä maistelimme yli kymmentä eri suklaa fondueta ja paljon
pähkinöitä, marjoja ja suklaapaloja oli tarjolla. Olisin syönyt itseni kylläiseksi täällä, mikäli
opas ei olisi sanonut, että edessä on vielä 70% maistettavaa. CC valitsi kaksi
eri suklaata, 60% tummaa suklaata ja mansikkasuklaata, jotka pistettiin vuohi
muottiin. CC sai sitten puu tikulla sekoitella suklaita ja tehdä kuvioita.
Tämän jälkeen siirryttiin koristeluun ja siihen sai käyttää aivan kaikkia
aineksia, eli mahdollisuudet ovat aivan mielettömät.
Valmis suklaa jätettiin asettumaan,
ja siirryimme kierroksen toiseen osaan, jossa sai ihan itsekseen maistella
rauhassa. Edessä oli ainakin sata eri suklaamaistiaista kipoissa, leikattavana
ja juotavana. Juoma puolelta maistoin vain viittä eri makua, vaikka niitä olisi
ollut viisitoista. Saimme valita yhden ja tehdä oman kuuman kaakaojuoman. Tämän
jälkeen vähän suklaasnackejä päälle ja vähän pahan makuista likööri ja alkoholi
suklaata, ja sitten kierros olikin jo ohi! Parisen tuntia meillä kesti, ja jo juomapuolella CC oli kuolla suklaa-koomaan. Itse selvisin hyvin, veikkaanpa,
että kokonaisen Fazerin vetäminen yhdessä istunnossa on auttanut minua
jaksamaan tällaiset koetulemukset. Kierroksen jälkeen olisi vielä voinut ostaa
suklaata mukaan kotiin, mutta ne olivat todella kalliita, joten olen iloinen,
että CC sentään sai oman suklaansa mukaansa kotiin. Todella kiva päivä ja
muutenkin mielenkiintoinen ja maukas kokemus!
On Sunday we celebrated CCs birthday, yes, I know
the second time in just two weeks, since in China they
actually do not celebrate the official one, but in fact, the birthday changes
every year depending on the moon calendar. So back to the point… I had found a
chocolate factory tour in Shanghai, and I decided to go there with CC on his
birthday. He had no idea where we were going, as the factory is in one of the
outlets cities we have visited many times.
The
Zotter chocolate factory is of Austrian origin, but they have one other
location, and that is Shanghai. The tour costs 180rmb per person, but the
amount of chocolate you can eat makes up for the price. Luckily, we arrived
just some five minutes before the English guided tour began, so together with
four other Western guys we went on the tour. We were first shown a video
introducing Zotter. The video was mostly in German with English subtitles, so
CC was as confused as one not speaking English might be in this situation.
After this an introduction to cacao farming in Nicaragua was shown. I didn’t
pay too much attention as I was just waiting for the tasting of chocolate to
begin!
After
the video, two guys, one German and one Chinese showed us around. The tour
started by all of us taking one tasting spoon that we could take home after the
tour ended. We started by tasting some very bitter cacao beans. They had
different tastes depending on from what part of the world they were. After this
we got to the cacao butter and cacao nibs part. During the whole time the
guides explained how chocolate is made. In the end of the first corridor we
came to a space with maybe six different chocolate fondues to taste.
After
this we tasted some berry chocolate, including the best raspberry chocolate I
have ever tasted. We went through a corridor were we could smell different
ingredients used in making flavored chocolate such as cinnamon, pepper, etc.
This preceded the DIY room. I was the only one in the group that had paid for
making your own chocolate. I let CC design his own one as his birthday present.
First we were able to taste some ten different varieties of chocolate fondues.
After this CC could decide what chocolate to use, so he took 60% dark chocolate
and strawberry chocolate. He chose a goat as his form and the chocolate was
added to the form for him. He could use a stick to make different patterns in
the chocolate by mixing the colors and after this he could decorate it with
nuts, berries, other chocolate etc. There were so many options I was waiting
and tasting all the snacks they had. I would have eaten more if the guide
wouldn’t have said that 70% of the tasting is still ahead of us!
After
he had finished his chocolate we went to the second part of the tour, were we
could walk freely and take our time. On the second floor there were closer to
100 different chocolates to taste. Some were put into small bowls, as others
needed to be cut with a machine. As we entered the chocolate drinking area CC
was getting into a chocolate coma, and didn’t want to try anything more. I
tasted maybe five of their fifteen different hot chocolate flavors. We were
even given the chance to make your own cup of chocolate which was nice. There
were still two tasting areas with some chocolate snacks and some alcohol filled
chocolate. It took us some two hours to go through the tasting and it was
awesome. Unfortunately, the chocolate they have on sale is quite expensive, so
we went home only with CCs very unique piece of chocolate.